vineri, 15 noiembrie 2013

Vorbe de duh



Mama, eu am 9 ani si parca a trecut  o vesnicie de cand m-am nascut. Dar tu, cum te simti la aproape 40 de ani? Cred ca ai trait atat de multe experiente, incat nici nu le mai tii minte !

 Ii zambesc filosofului care a trait si a experimentat atatea in luuuunga sa viata si imi vine sa-i raspund ca mie, dimpotriva, mi se pare ca totul a trecut intr-o clipa , ca ma uit la ei si nu-mi vine sa cred ca sunt chiar ai mei, ca bebelusia lor parca ca fost intr-o alta epoca, intr-o alta viata.

###

Noapte buna , galusca, ii spun  inainte de culcare.  Cu bretonul proaspat tuns, mi se pare  ca e mai dulce ca oricand. Mami te iubeste mult, sa stii, ii soptesc la ureche.
Intinde manutele spre mine si ma imbratiseaza strans. Memi a mea! ( mai nou, ma alinta memi). Si eu te iubesc mult! Te iubesc pana si in somn!  Stiu ca suna siropos, dar am simtit ca nu exista fericire mai mare. 

###

E miercuri, ziua de dormit cu ei. E randul sa dorm cu Miruna. Dam sa ne culcam si veioza e pe partea mea. Cum nu suport lumina, o rog pe ea, obisnuita cu o sursa de lumina, sa doarma pe partea cu veioza. Se conformeaza. Dimineata o intreb cum a dormit. Cam prost, m-a cam deranjat lumina. Dar nu conteaza cum am dormit eu, importanta e ca te-ai odihnit tu, memi!

Cum sa n-o iubesti cu toata fiinta, cum sa nu apreciezi generozitatea ei autentica?

###

 Imi aduc aminte ca printre primele cuvinte a spus „mimi”. Asta insemna „inima”
Lipseste o zi de acasa si , in drum spre casa, ii zice lu’ taica-su:
Mi-e dor de mimi!
Cine e mimi?
Mama!
Parca ii ziceai memi...
Nu, acum ii zic mimi. Ca asa spuneam eu cand eram mica la „inima”. Si mama e inimioara mea!

###

Ii plac melodiile siropoase. E fetita, deh .  E atenta , retine versurile si toata ziua fredoneaza. Parca ma vad pe mine – toata copilaria am fredonat, stiu si acum pe de rost toate  slagarele romanesti din anii '80.
I-am pus Holograf -Ochii tai. I-a placut mult, mai ales versul „ Insa ochii tai vor fi doua soapte”.  Apoi am ascultat Cargo- Daca ploaia s-ar opri. Mai ales ideea ca din cer ar putea curge  lacrimi a impresionat-o teribil. Cred ca va adora telenovelele cand va mai creste putin.
Pe Youtube in dreapta ai sugestii de melodii din aceeasi gama. Vad Mihai Traistariu- Cat de frumoasa esti. Nu stiu bine melodia, dar titlul ma face, spontan, sa –i spun:
Miruna, iti dedic melodia asta! Ma asez langa ea pe scaun si o iau in brate  Nu mai poate de nerabdare, margelutele negre cerceteaza cu vioiciune ecranul computerului.
Esti frumoasa, esti a mea, incepe cantecul. Se lipeste emotionata de mine si e fascinata de de aude. Si asa vei fi mereu, continua cantecul.  Isi incolaceste manutele in jurul gatului meu si ma imbratiseaza strans.  Tu ramai minunea mea, de fiecare zi,  si deja emotiile ne cuprind pe amandoua ; ne imbratisam atat de strans , ca parca suntem aceeasi fiinta. Si simt lacrimi de fericire  cum imi ard obrajii.  A trecut ceva vreme de cand n-am mai plans de fericire. 

Galusca,  tu  chiar esti minunea mea ! II iubesc pe amandoi copiii la fel, ii ador, dar simt ca cu Miruna incep am o relatie mama-fiica ca la carte. Abia astept sa creasca, sa se indragosteasca, sa mi se confeseze. Ca pe Matei il vad zeflemitor  chiar si cand va creste. Si foarte bine ca e asa, nu-mi place genul de baiat papa-lapte si ingramadit care nu face nimic fara sa-i spuna ma-sii. Si are si el delicatetea si sensibilitatea lui, dar sunt altfel, cum ii sta bine unui baiat.

Si sper sa pot fi prietena cu amandoi, sa pot trece peste barierele autoritatii materne , sa pot sa-mi cenzurez sau macar sa-mi imblanzesc prejudecatile si sa pot intelege nevoile si preocuparile  generatiei lor in contextul vremurilor complicate pe care le traim. Si daca se poate cu insufletire si cu spirit tanar.





miercuri, 6 noiembrie 2013

Prin vecini



Il astept sa vina de la baschet cu un coleg. II aduce bunica colegului cu masina. O mica neintelegere si nu reusim sa ne coordonam.  Il astept la locul stabilit, cu Miruna de mana, si nici urma de Matei.  Cand deja incep sa ma ingrijorez suna telefonul. Un numar necunoscut.  Mama, sunt la familia Dinu ( adica vecinii nostri, cu care n-am relatii decat de buna-ziua). Ce faci la familia Dinu cand eu te astept in fata la Angst? De ce nu ti-ai luat telefonul? Are un telefon de generatie veche pe care i-e rusine sa-l ia cu el, ca e prea „praf” si rad copiii de el. Mda, sa astept el mult si bine sa-i iau un SmartPhone.
Vin intr-un suflet acasa si  gasesc asta in usa :

Deja imi mai trece din suparare , mai ales cand o vad si pe doamna Dinu  zambitoare  si impaciutoare.  Doamna, ce minune de copil aveti! Sa nu-l certati, ca nu ne-a deranjat deloc, ba dimpotriva, ne-a facut mare placere! Si, vai, stie si numarul de telefon al parintilor, e mare lucru!
Nu l-am certat, cum sa-l cert? Mai ales ca am salvat si o masa. Baiatul meu, obosit de la baschet si infometat,  nu refuzase oferta familiei Dinu : o portie de varza si budinca desert. Ba inca domnul Dinu, mai mucalit din fire,  i-a oferit si un pahar de vin dar Matei, baiat bine-crescut , a refuzat politicos.

Ma gandesc sa le propune vecinilor mei sa –l mai invite, mai ales ca ei au avut fete si tocmai ce s-au maritat amandoua, asa ca le-a ramas  casa goala. Poate peste cativa ani se va putea intretine cu domnul Dinu la un pahar de vin, ca intre barbati...