sâmbătă, 22 septembrie 2012

Metehnele romanilor

Daca vrei sa vezi dimensiunea josniciei si a meschinariei nu ai decat sa mergi la un eveniment unde se mananca gratis. Atunci se poate observa cu usurinta cat de subtire e obrazul fiecaruia (sau gros, dupa caz). Si nu, nu e vorba intotdeauna de oameni care o duc greu cu banii si pentru care chiar ar conta sa salveze o masa, de cele mai multe ori sunt oameni plin de functii si pretentii care lasa jos orice eticheta si isi umfla burtile fara jena, ba isi mai iau si acasa.
Nu stiu daca asta se intampla numai la noi ( ma gandesc ca pana la urma natura umana e aceeasi, poate sunt mici diferente locale, culturale etc.) dar la romani chestia asta capata forme de-a dreptul grotesti. De la oamenii saraci care se calca in picioare sa apuce o portie de fasole si carnati de Ziua Nationala, din mila municipalitatii, pana la romanii care isi aleg un sejur undeva numai si numai daca e de tip all inclusive (si neaparat isi iau mancare in servetel, sa aiba pana la urmatoarea masa, ca doar "au platit"), totul e un spectacol sinistru despre degradare si umilinta.

Stiu ca nu-ti poti alege originea, dar simt adesea ca e o povara care apasa greu. Si, mai mult decat originea, apasa greu trecutul nostru comunist. Cred ca de aici ni se trag multe din apucaturile care nu prea ne fac cinste, altfel nu-mi explic de unde obsesia pentru mancare si pentru micul furtisag, pentru "relatii" si invarteli, pentru fentarea legii si pacalirea celuilalt, fara jena si fara ezitare. In fabricile comuniste se fura orice, absolut orice. O cunostinta povestea ca lucra la o cofetarie si-si baga oua in sutien. Mama mea povestea ca, insarcinata cu mine, profita de proeminenta burtii pentru a fura cativa stiuleti de porumb de la "colectiv". Daca aveai "pile"  te "descurcai". La cozi cu cat dadeai mai mult din coate- la propriu- cu atat aveai sanse sa "apuci" ceva. Nu puteai obtine nimic din ce ti se cuvenea fara sa dai "o atentie". Femeile priveau cu jind sapunurile "Fa" si le puneau intre rufe, dar nu ele erau fericitele beneficiare, ci un medic, o asistenta, o secretara sau o vanzatoare la Alimentara. Daca aveai norocul sa primesti din strainatate un pachet de cafea, inghiteai in sec si-l pastrai pentru cineva mai important decat umila-ti persoana. Desi au trecut mai bine de doua decenii de cand traim in democratie e la fel, ba inca si mai rau. Se da in continuare spaga peste tot, si unele spagi sunt de domeniul incredibilului ( cand ma gandesc la sarmanele sapunuri Fa imi vine sa rad). Legea exista, dar aplicarea ei lipseste cu desavarsire. Pilele functioneaza la fel, se fura in continuare ca in codru. Ne place la nebunie inghesuiala, cand se formeaza o coada la ceva se opreste toata lumea sa vada     „ ce se da”. Inca se mai cumpara cantitati mari de carne care se pastreaza la congelator. Ne luam case la curte sa putem face un gratar. Gratarul e obsesia romanului. Si mancarea in general. Asa ca nu ma mira ca ne imbuibam fara jena la evenimentele unde mancarea e moca.

Deci de la comunism ni se trage – trage concluzia filosoafa din mine.Aproape ca m-am induiosat gandindu-ma la sarmanul popor roman care a suportat vitregiile vremurilor si a ajuns in halul in care a ajuns.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu