marți, 17 septembrie 2013

Tristeti provinciale



-Ia-o de manuta, plimbati-va putin  si arata-i cerul, norii, pomii,  rosiile si castravetii ! Asa-mi spunea acu’ vreo treizeci si ceva de ani  vecinul nostru punandu-mi in brate o copila pe care o chema tot Valentina si care statea cumintica pe langa parintii ei  cat era ziua de lunga, in timp ce ei munceau pamantul  fara sa-si faca mari procese de constiinta ca fetita se plictisesete. Ma chemasera pe mine sa ma joc cu ea  si sa-i mai tin de urat. Nu era singurul caz de copil pe care parintii il luau cu ei ,  pe unii chiar la munca campului.  Ba am auzit ca unii ii legau de caruta sa fie siguri ca nu se misca de acolo si isi vedeau nestingheriti de treaba. Erau si bebelusi pe care mama ii lasa il caruta si il alapta cand „se intocea cu randul”. La tara mamele nu-si permiteau luxul sa stea cu copilul acasa. Celor mai norocoase li se permitea sa stea acasa si sa se ocupe in paralel si de gospodarie.  Pentru copil nu era insa nicio  fericire - era lasat sa urle „sa faca plamani”, ca rufele trebuiau spalate si  ciorba pusa la foc.

Vecinii nostri aveau un lot de pamant langa curtea noastra, dar ei locuiau mai la deal, acolo unde nu erau conditii propice pentru gradinarit, apa fiind foarte jos. Dar la noi „in lunca” era paradisul gardinaritului, cei mai multi oameni traind exclusiv din asta (unii strangand chiar averi considerabile regasibile in case impunatoare, cu mult mai multe camere decat aveau nevoie si in care intrau de doua ori pe an, preferand sa locuiasca tot intr-o odaita '' in spate'', dar asta e deja alta poveste si cred ca nu e regasibila doar in sudul Romaniei)

Desi mama mea era de departe cea mai harnica din cartier si gradina ei arata ireprosabil,  vecinii astia parca ii dadeau clasa. Erau amandoi extrem de harnici, pasionati de munca lor , as zice ca era o pasiune dusa la extreme.  Nu vedeai nicio buruiana , toate culturile aratau impecabil, de ti-era mai mare dragul.
  Dar, pe cat erau de gospodari, pe atat  erau de afurisiti. Vesnic se certau cu ai mei  si le reprosau  ca pomii nostri le umbreste o parte din gradina si  astfel culturile lor au de suferit . Nu de putine ori s-au balacarit, spre amuzamantul meu si-al vecinilor. 

Anii au trecut si fetita lor a crescut, la fel si  fratele ei.  In mod paradoxal, din doi parinti harnici si priceputi au iesit doi copii lenesi si cam talambi. Cand crescusera parintii ii luau cu ei sa-i ajute , dar  dupa juma’ de ora zaceau la umbra.  Fata s-a maritat devreme, cred ca nici n-a terminat liceul, a plecat ca o batea rau barba-su,  s-a maritat din nou si acum nu mai stiu nimic de ea.  Frate-su s-a insurat si el si a avut o fetita pe care o lasa la umbra sa se joace singura. La un moment dat s-a jucat cu baiatul meu si , in amintirea vremurilor de odinioara, ma gandeam sa-i spun lui Matei  sa o ia de manuta si sa-i arate cerul , norii, pomii,  rosiile si castravetii.  Parintii fetitei s-au despartit,  copila a ramas in grija mamei si au plecat sa locuiasca la Giurgiu.  Vecinii cei harnici s-au imbolnavit pe rand si au murit inainte de a implini saizeci de ani,  el a avut leucemie, ea diabet, dar au venit sa munceasca gradina lor draga pana  s-au prapadit, veneau aproape taras si nu voiau cu nicun pret sa se dea batuti.  Dupa moartea lor il mai vedeam pe baiat din cand in cand ca venea cu sotia si mai munceau pamantul, e drept ca fara prea mare tragere de inima. Dupa ce s-au despartit  n-a mai trecut nimeni si gradina a ramas mult timp in paragina. In locul unde altadata nu vedeai fir de iarba si gradina arata ca o bijuterie acum cresteau balarii. Mama se uita, ofta si, desi nu s-au suportat niciodata, se gandea ca sarmana Vasilica s-ar rasuci in mormant sa vada asa grozavie. 

 Saptamana trecuta am fost pe la mama si am vazut uimita ca balariile au disparut si ca  niste muncitori sapau fundatia pentru o viitoare casa. Pana la urma lotul de pamant a fost vandut unor vecini chitrosi care il vanau de ceva vreme, din ce povesteste mama.  Gradina arata din nou ingrijit si deja au aparut discutii aprinse intre noii proprietari  si mama legate de proaspata relatie de vecinatate. 

 Mi-e greu sa ma obisnuiesc cu o imagine a casei parintesti si a imprejurimilor alta decat cea pastrata  in memoria mea afectiva.  Si cand ma uit la casa noastra si a bunicilor mei  si vad ca  sunt din ce in ce mai paraginite, cand vad ca totul se acopera de buruieni, praf si uitare,  cand ma uit la mama cum se cocoseaza si devine o umbra a femeii harnice si aprige de altadata,  ma apuca o tristete sfasietoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu